Özgür ve Egemen Toplum Olabilmek ve CHP


Cumhuriyeti kuran parti, “Cumhuriyetçi Hareket Partisi” olarak adlandırılmamıştır. Çünkü, “Cumhuriyet” ayrı, “Cumhuriyetçi” ayrı kavramlardır. CHP; cumhuriyetçinin değil, cumhuriyet insanın partisi olmak zorundadır. Cumhuriyet insan; kendisini cumhuriyet gibi yöneten aklı iradesi vicdanı hür insandır. Hareket, halkın içinde etkinleştirilmek istenen bir eğilimdir, halkın bütünü değildir. CHP, kendi içinde partiiçi cumhuriyetle yönetilen halka yönelik bir partiye dönüştürülmelidir!

***

23 NİSAN 1920

 

©Erol Erdoğmuş.

 

ÖRGÜTLÜ TOPLUM

Özgür ve egemen toplumların; kendi adlarına ve yararlarına, belirli süre için seçtiği yöneticilere kendini yönettirmesine, Cumhuriyet denir. Aklı, iradesi, vicdanı hür bireyler; Cumhuriyetin temel taşlarıdır.

Özgür ve egemen toplum; Türkiye’de 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşuyla örgütlenmiştir. Toplumlar; bireylerinin duygusal, düşünsel ve davranışsal toplamlarıdır. İnsan bireyse özgür; Tanrı kulu, kul kulu ise özgür değildirler.

Özgür birey toplum sorunlarını umursar, sahiplenir. Cumhuriyetin temel taşı olan özgür birey, hissinin sisinde ve zifiri karanlığında aklını fener; vicdanını pusula olarak kullanır.

Oysa kul insan akılcı değil hissi, araştırmayan, değiştirmeyen, geliştirmeyen kişidir. Kula kul insan, efendisiyle yüzyüzedir. Allah kulu insan, Allahla yüzyüze değildir; Allahı göremez, sesini duyamaz. Görmüş duymuş gibi inandırılarak inanır.

Aklını, iradesini, vicdanını özgürce denetleyen kişi; özgürdür, özgürce yönetmesi beklenir. Yönetilmesini özgürce denetleyebilen toplum, Cumhuriyetle yönetilen egemen toplumdur. 23 Nisan 1920’de Cumhuriyetimizin temeli atılmış, 29 Ekim 1923’te çatısı tamamlanmıştır.

“CUMHURİYETÇİ HAREKET PARTİSİ” DEĞİL

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu; Cumhuriyeti kuran partisini, “Cumhuriyetçi Hareket Partisi” olarak adlandırmamıştır. Çünkü, “Cumhuriyet” ayrı, “Cumhuriyetçi” ayrı kavramlardır. Tıpkı “süt” farklı, “sütçü” farklı olduğu gibi.

“Cumhuriyet Halk Partisi”; cumhuriyetçinin değil, cumhuriyet insanın partisi olacaktır. Cumhuriyet insan; kendisini cumhuriyet gibi yöneten aklı iradesi vicdanı hür insandır. Hareket, halkın içinde etkinleştirilmek istenen bir eğilimdir, halkın bütünü değildir. Cumhuriyet Halk Partisi, kendi içinde partiiçi cumhuriyetle yönetilen halka yönelik bir parti olarak kuruldu, öyle olarak yaşayacak.
23 Nisanlar ve 29 Ekimleriyle!..

Ne dersiniz?

 

 

KİM O HERKESLE ORTAK DENKLEMLER ÜÇ BOYUTLU ZAMAN

 

Ben
Bütünden kopuk
Bana özgü ben

Bende ben
Tıpkımın aynı

Sen
Bütünden kopuk
Sana özgü sen

Sende sen
Tıpkının aynı

Bende biz
Biz olabildiğimce ben

Sende biz
Biz olabildiğince sen

* * * * *

Gelmişte geçmişte
Şimdide gelecekte
Genelde herkesle ortak
Özelde kendimiziz

* * * * *

Bilim görsel din işitsel
Bilim gözlem din söylem
Bilim onay din inanç
Bilim akıl din his

* * * * *

Uzunluk dün’lerden bugün’e
Genişlik bugün’e
Yükseklik yarın’lardan bugün’e akan üç boyutlu zaman

 

 

 

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur la façon dont les données de vos commentaires sont traitées.