Türkiye’de yaşayanların «gidişat»a ilişkin düşünceleri…


Yabancı gözüyle içimiz dışımız, ahval-i umumiye!

survey

© photocredit

Türkiye’nin önünde çözüm bekleyen en önemli sorun? Türkiye hangi sorunlara odaklanmalı ? AB üyeliği bir fırsat mı? Rusya, Suriye kararında haklı mı? İran dost mu, düşman mı? Türkiye için kim tehdit oluşturuyor ? Türkiye kiminle sıkı işbirliğine girmeli ? Türkiye’nin samimi ortakları kimler ? Türkiye kamuoyunda IŞİD karşıtlığı ?

Things are not any brighter on the foreign policy and security front.

***

Türkiye zor zamanlardan geçmektedir. Siyasi cephede, 7 Haziran 2015 seçimleri, hem Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hükümetinin parlamentodaki çoğunluğu kaybet¬mesine, hem de parlamentonun kilitlenmesine neden olmuştur. Parlamentodaki parti¬lerin hükümet kuramaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yetkisini kulla¬narak Kasım ayında erken seçim yapılmasını talep etmiştir. Aynı süreçte, Türkiye ekonomik krizin etkisini yaşamaya devam etmektedir: büyüme oranları yıllık yüzde 2.5 ile düşük seyretmeye devam ederken, Türk Lirası’nın değer kaybı sürmektedir. Tüketici Güven Endeksi, en son 2009 mali krizinde görülen düzeylere gerilemiştir

Dış politika ve güvenlik cephelerinde de durum pek parlak değildir. Irak ve Suriye’deki kaos yayılarak Türkiye’yi tehdit etmeye devam etmektedir. Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) Türki¬ye’de terörist saldırılar gerçekleştirmeye başlamış ve Türkiye ile PKK arasındaki ateşkes de sona ermiştir. Bu gelişmelere yanıt olarak Türkiye, İncirlik Hava Üssü’nü ABD hava kuvvet¬lerine açmış, IŞİD’e karşı hava saldırılarını başlatmış, ABD ile koordineli olarak IŞİD’e karşı verilen mücadeleye aktif şekilde katılmayı kabul etmiş ve Suriye’de IŞİD’e, Irak’ta PKK’ye karşı hava saldırıları düzenlemiştir. Mülteci krizi de Türkiye için önemli meselelerden biri olmaya devam etmektedir. Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı Suriyeli mültecilerin resmi sayısı 1.7 milyona ulaşmış ve Türkiye Suriyeli mülteciler için bu güne dek 5.6 milyon ABD doları harcama yapmıştır.

Türkiye’nin Algıları Araştırması, bu nefes kesen gelişmelerin Türkiye kamuoyunun gerek iç, gerek dış politika algısına nasıl yansıdığını ortaya koymaktadır. Bu yıl ilk kez düzenlenmiş olmasına rağmen Türkiye’nin Algıları Araştırması’nın bulguları, Marshall Fonu’nun (GMF) 2003 – 2014 yılları arasında gerçekleştirdiği Transatlantik Eğilimler araştırması ile karşılaş¬tırılabilir niteliktedir. Bu araştırmanın bulguları GMF’nin hem kendi uzmanlarının hem de Türkiye’de yaşayan uzmanların katkılarıyla hazırladığı On Turkey yazı dizisi aracılığıyla da geniş ölçüde irdelenecektir. Bu araştırmanın Türkiye’deki gelişmelerin analizi açısından değerli bir katkı sağlamasını ümit etmekteyiz. Full Survey [EN]

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur la façon dont les données de vos commentaires sont traitées.