Feyiz milletindir, benim değil…


Atatürk’ün en büyük eserim dediği Cumhuriyetin kuruluşu, uzun soluklu bir varoluş ve kurtuluş mücadelesi sonunda gerçekleşmiştir.Milli mücadele ve Cumhuriyetin kuruluşu ayrılmaz bir bütündür. Unesco da kabul etmiştir, Birleşmiş Milletler, sorun Türkiye’nin cühela kesimindedir! Bu yüzden de O’nun 100 yıl öncesinde üzerine vurgu yaptığı gibi: En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır...

***

ATATÜRK ATA’İNSAN’DIR

+©Erol Erdoğmuş.

OLAY

.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, Karabağ topraklarının işgalden kurtarılmasını kutlamak için Zafer Bayramı ilan edilen 10 Kasım gününün; kardeş Türkiye’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anma günü olduğu dikkate alınarak 8 Kasım’larda kutlanacağı ilan edildi. Atatürk’ün Azerbaycan halkı için de önder olduğu vurgulandı
[Nerdun Hacıoğlu’nun haberi
Hürriyet, 04 Aralık 2020]

ATA

Atalar, Ata insanlar topluluğudur. Ata insanlar, öbür insanlarla aynı anatomik ve fizyolojik yapıya sahiptirler. Farkları kişiliklerindedir. Ata insanlar, gerekli üst değerleri saptayarak toplumlara benimseten etkin ve yetkin kişilerdir.

Birey Ata ile Atalar arasındaki bağlantıyı Türklerin Birey Atası, Atatürk’ü Mustafa Kemal ;ben onu temsil ediyorum diyerek, 1935 yılında şöyle açıklamıştı: “İki Mustafa Kemal vardır. Biri ben, fani Mustafa Kemal. Diğeri milletin içinde yaşattığı Mustafa Kemaller idealidir. Ben onu temsil ediyorum. Herhangi bir tehlike anında ben ortaya çıktımsa, beni bir Türk anası doğurmadı mı, Türk anaları daha Mustafa Kemaller doğurmayacaklar mı? Feyiz milletindir, benim değildir”

Feyiz; bereket, verimlilik, kültürel gelişme, olgunluk anlamındadır. Yeryüzündeki insan toplumu, anadillerine göre milliyetlere bölünmüştür. Türk’ler, Alman’lar, Rus’lar vb. Milliyeti ile dini aynı olan tek millet Yahudilerdir. Aynı dini seçen farklı milletle maruz kalr; Hristiyan Milletler, Müslüman Milletler topluluklarını oluşturmuşlardır. Oysa İnsanlık; milliyetlerin ve dinlerin üzerinde nicel ve nitel üstünlükte tek yapıdır.

ATATÜRK ATA’İNSANDIR

Milletlere anadillerini kim ne zaman nasıl kabul ettirmiştir bilinmiyor. Yahudiliği Musa’nın, Hristiyanlığı İsa’nın, Müslümanlığı Muhammed’in kabul ettirdiği biliniyor. Din’ler; oluştukları çağların uygarlık göstergeleriydiler. Ne var ki, bilime ayak uydurarak gelişeceklerine; kibre kapılarak kendilerini değişmez, gelişmez kesinlikte gördüler, dondurdular.

Bilim dinin açıklarını kapamaya başladı. Evamir-i aşeme’nin, 10 Emrin yerini İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi aldı. İnsan emir kulu olmaktan çıktı, haklarının savunucusu oldu. Uygarlık dinleri dengelemeye başladı. İnsanlığı duyguda, düşüncede, davranışta geliştirenler; milliyet ve din düzeyini aşarak; insanlık düzeyine yüceldiler.

Ata’insan olan Türklerin Atatürk’ünün Dünyanın pek çok ülkesinde büst’ü yapıldı, heykeli dikildi. Ata’insan olarak sayıldı ve sevildi. Asker kökenli olduğu halde; “Harp zaruri ve hayati olmalıdır. Hayati tehlikeye maruz kalmadıkça harp bir cinayettir” demiş ve işgal altındaki bir ülkeyi harp kazanarak kurtarmıştır. Uygarlık için savaşı öngörerek, “En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır” demiştir.

ATATÜRK’ÜN UNESCO SİCİLİ

“Uluslararası anlayış, işbirliği ve barış yolunda çaba göstermiş üstün bir kişi; olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir devrimci, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder; İnsan Haklarına saygılı, Dünya barışının öncüsü, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında; renk, din, ırk ayrımı gözetmeyen; eşsiz bir devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu”

 

 

 

 

Related:

[Atatürk Yılı]

[Atatürk’ü Bilimle anmak]

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur la façon dont les données de vos commentaires sont traitées.