***
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gençliğe Hitabesi”nden uyarlanmış olan aşağıdaki metin, Türkiye’nin bugün ve geleceğinin tüm genç kuşaklarına olduğu kadar, aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in “Gençlik ve Spor” Programları ve iki Dünya Günü (6 Nisan ve 12 Ağustos) çerçevesinde, dünya gençliğine de bir armağandır.
Bu ‘ortak mesaj’, ilk kez “Sağlıklı Gençlik Gelişimi, Sürdürülebilirlik ve Barış için Spor” adlı, “The Light Millennium” un West Park Lisesi, Manhattan da gerçekleştirilmiş olduğu 18 Mayıs 2015’deki etkinliğinde [A healthy mind found on a healthy body.] Melis Çokuluslu ve Aybüke Ulutaş tarafından sunulmuş olup, İngilizce metin üzerinden Türkçe’ye Bircan Ünver tarafından uyarlanmıştır.
Bu mesaja, “Küresel Hedefler de Spor | ISPESC ONGRESS 2018”ana başlığında ki Nişantaşı Üniversitesi’nde 26 – 28 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olan konferansın 26 Nisan’daki Açılış Bölümü‘nü takip eden ilk paneldeki Power Point sunum içinde yer verilmiştir.
Türkiye ve yeryüzünde yaşayan tüm gençlerin ve aklı-ruhu genç ve aydınlık olan her yaştan tüm gençlerin 19 Mayıs’ını yürekten kutluyorum. Aynı zamanda, tüm Dünya Gençliği’ne de ülkeleri bazında ve küresel boyutta, 19 Mayıs’in özü ve vizyonunda GENÇLİK VE SPOR Bayramları diliyorum. – B.Ü. 19 Mayıs 2018
TÜRK VE DÜNYA GENÇLİĞİNE 19 MAYIS İÇİN ORTAK BİR MESAJ
Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nden uyarlanmış olan bu metin, Türkiye’nin bugünü ve geleceğinin tüm genç kuşaklarına olduğu kadar, aynı zamanda, Birleşmiş Milletler’in Gençlik ve Spor Programları çerçevesinde dünya gençliğine de bir armağan olarak aşağıdaki şekildedir : /span>
İlk göreviniz sonsuza dek kendi ülkenizde ve dünyada bir barış kültürü oluşturmak için yeryüzünü bir bütün olarak korumaktır.
Bu, varlığınızın temeli, geleceğinizin ve yeryüzünün devamı için bir teminatdır.
Bu bilince vakıf olmak en değerli hazinendir.
Gelecekte, seni bu hazinenden mahrum etmek ve sadece kendi ülkeni değil, dünya çapında büyük bir risk altına itmek isteyecek yurtiçinden ve yurtdışından tehdit eden bazı unsurlar, ülkeler ve zarar vermek isteyen bedbaht insanlar olabilir.
Bir gün bağımsızlığını ve cumhuriyetini savunmak zorunda kalırsan, bu görevini almadan önce potansiyel tehditlerin yaratacağı durum, koşullar ve sonuçlarını baştan iyi hesaplamalı ve bunları engelleyici nitelikte adımlarını atmalısın.
Bu olasılıklar ve koşullar son derece elverişsiz ve tehdit edici olabilir.
Bağımsızlığına, cumhuriyetine, sana ve ülkene karşı savaşan düşmanlar, bunların ardında, dünyanın kronolojisinde benzeri görülmemiş bir zafere sahip olabilirler.
Şiddet ve plan gereği, sevgili anavatanın tüm kalelerini ve tüm tersaneleri ele geçirilebilir, tüm ordularını dağıtılabilir ve ülkenin her yeri işgal edilebilir.
Ve tüm bu şartlarda en talihsiz, ülke içinde ve dünyadaki siyasi sistemde iktidarı elinde bulunduranlar yanlışa düşmüş olabilir. Yanlış yönlendirilmiş ve hatta hain olabilirler.
Ayrıca, onların kişisel çıkarlarını işgalcilerin politik tasarımlarıyla tanımlayabilirler.
Ülke yoksullaşabilir, harap ve bitkin düşebilir.
Kendi ülkeni ve dünyayı ortak bir EV olarak görmek, korumak ve kardeşçe barış kültürü içinde ülkende ve yeryüzünde bir arada çalışmak, gelişmek, yaşamak ve ortak bir İNSANLIK ve geleceğini hedeflemek için kendin kadar, gelecekte çocukların ve torunların için de asıl görevindir.
Bunun için ihtiyacın olan gücü, ortak iraden de ve asil kanında bulacaksın.
ABD’nin 32. Başkanı olan Franklin D. Roosevelt’in, “Medeniyetin hayatta kalması için, insan ilişkileri bilimini her türden bütün insanların, aynı dünyada, barış içinde yaşama yeteneklerini sağlamak ve geliştirmek amaçlı kanalize etmek zorundadır,” sözü tüm dünya gençliğine ve her kuşak ve sosyal düzeyde hepimize ışık tutmaktadır.
Ve Atatürk’ün bu konferansın Birleşmiş Milletler’in 2030 Küresel Hedefleri’nin ana temasını da doğrudan destekleyen içerikteki, ”Sağlam kafa, sağlam vücutta olur,” sözü de yaşamın her safhasında, rehberimiz olsun.
* * *
* * *
Filed under: Önemli günler_Special days, Bircan Ünver Yazıları, Culture/Kültür, Eğitim, Gençlik-Youth-Jeunesse, Health-Santé-Sağlık, Kadın/Women, Political Parties-Siyasi Partiler, Seçimlere Doğru_2018-2019, Social Issues, Sport-Spor, Türk Dünyası, Türkiye, Temel Hak ve Özgürlükler/Fundamental Rights, Turkey, USA, Yeni Anayasa Süreci, İnsanlık - Humanity |
Leave a Reply